OBSCURA v Berlíne

Projekt „OBSCURA 121 VIEWS“, o ktorom som dávnejšie písal, sa úspešne podarilo zrealizovať. Uvedenie knihy spojené s výstavou niekoľkých publikovaných fotografií sa konalo 31. januára 2014 v Berlíne.

obscura_vernissage_6

V tom čase som študoval v Stuttgarte a môj pobyt sa blížil ku koncu, tak som sa rozhodol vycestovať osobne do Berlína spoznať nových ľudí. Zo Slovenska prišla aj Peťa (ďakujem!).

obscura_vernissage_2

V piatok večer sme sa vybrali do Galérie Pflüger a boli sme dokonca „überpünktlich“ a tak sme sa po galérii zo začiatku prechádzali viac-menej sami. Postupne sa však miestnosti zaplnili a nebolo sa ani kam pohnúť. Podarilo sa nám osobne stretnúť aj niekoľkých autorov, ktorí mali taktiež vystavené svoje fotografie. Bolo to veľmi príjemné rozprávať sa s inými fotografmi, ktorí sa tiež venujú pinhole fotografii. Každý má svoj život, svoj biznis, ale tu sme boli všetci blázni do pinhole fotografie. Nikdy v živote som nepočul toľkokrát opakované slovo pinhole alebo obscura ako v tieto dni. Väčšinou to hovorím len ja a kamaráti si už o mne určite myslia, že som pošahaný. Peťa aspoň videla, že pošahaných je vo svete viac. (Na Slovensku je samozrejme tiež mnoho fotografov, ktorí fotia na pinhole, ale o tom sa tu snáď dočítate v budúcnosti ;))

obscura_vernissage_1

Náš „überpünktlich“ príchod z piatku sme v sobotu ráno pri príchode na spoločnú prechádzku Berlínom už nedokázali zopakovať. Oslava vydania knihy v malom útulnom bare s typickou berlínskou underground miestnosťou, niekoľko spontánnych a nepredvídateľných rozhodnutí ústiacich do návštevy  klubu, o ktorom sa na nete píše ako o jednom z najlepších v Berlíne. To sú dôvody, ktoré nám v tom zabránili. Našťastie nás spolupinholisti počkali a spoločne sme za slnečného počasia prechádzali uličkami Kreuzbergu. Debatovali sme, trochu fotili a Alex nahrával rozhovory pre svoj podcast. (Vypočujte si tu).

obscura_vernissage_5

Ďakujem celému tímu OBSCURA(Larissa, Mila, Eli, Nadine, Fine) za tieto vynikajúce dni v Berlíne, za knihu, ktorú je radosť vziať do rúk a len tak si listovať. 🙂

obscura_vernissage_8

Ako vždy, sú takéto podujatia o ľuďoch, ktorých stretnete a spoznáte. Je to niečo úplne iné, keď si na nete čítate článok od nejakého „starého Penfolda“ a keď si ho čítate s tým, že „starý Penfold“ je ten v pohode chlapík Alex z Veľkej Británie, s ktorým ste si pokecali v Berlíne.

obscura_vernissage_4

Tu si môžete pozrieť tvorbu autorov, ktorých som mal možnosť v Berlíne osobne stretnúť:
Succubus: http://www.succubus.es/
Markus Kaesler : http://www.markuskaesler.de/
Alex Yates : http://www.alexyates-photography.com/
James Cathcart: http://www.flickr.com/photos/10140681@N08/
Jos van Roij: http://www.slowimages.com
Larissa Honsek: http://novemberkind-fotografie.tumblr.com/

obscura_vernissage_3

 

Knihu si môžete zakúpiť napr. tu : http://www.obscura-book.com/ alebo na Amazone, klik sem.

 

Jedna z vecí, ktoré sa mi na knihe páčia je aj to, že medzi mestami ako Tokyo, Paríž či New York sa nachádza aj malá dedinka Voznica

Jedna z vecí, ktoré sa mi na knihe páčia je aj to, že medzi mestami ako Tokyo, Paríž či New York sa nachádza aj malá dedinka Voznica

obscura_vernissage_9

A nakoniec ešte link na článok od Alexa aj s jeho fotkami z vernisáže: http://pinholista.com/obscura-book-vernissage/

 

You can find english version of this article here.

2 comments on “OBSCURA v Berlíne

  1. […] Kniha bola nakoniec úspešne publikovaná. Viac o jej predstavení v Berlíne si môžete prečítať tu. […]

  2. […] som bol v Berlíne, Zim a Artemij urobili ďalšiu akciu na tom istom mieste. Ak sa všetko podarí, bude z toho […]

Comments are closed.