Freelensing

Freelensing je metóda, ktorú využívam pri fotení portrétov ale napr. aj krajiniek. Výsledkom je na prvý pohľad zaujímavá efektná fotografia. Netreba to však preháňať.

 

freelensing_pentacon_six

Princíp spočíva v tom, že objektív uvoľníte z tela fotoaparátu a jemne ho vychýlite do ktorejkoľvek svetovej strany. Tým docielite to, že rovina ostrosti nebude rovnobežná s filmom. To spôsobuje netradičné rozostrenie. V podstate je celý freelensing analógia „tiltovania“ objektívu pri veľkoformátovom prístroji s tým rozdielom, že tu nemáte žiadny mech a žiadny veľkoformátový aparát. Nižšie si môžete pozrieť niekoľko ukážok.

freelensing4_blog.pajersky.com

freelensing3_blog.pajersky.com

freelensing2_blog.pajersky.com

freelensing1_blog.pajersky.com

Na niekoľko vecí si pri používaní freelensingu treba dávať pozor. Pri manipulácii s objektívom sa môže stať, že vám na film vnikne nežiadúce svetlo. Negatív potom môže obsahovať silný závoj, stratí na kontraste a bude ťažšie z neho niečo nazväčšovať. Ja sa snažím pri fotografovaní zakryť otvor rukou, niektorí si vytvoria provizórny mech. Pomôže to aj proti vniknutiu prachu do tela fotoaparátu. Zvlášť by si na to mali dávať pozor tí, ktorí to skúšajú s digitálnymi zrkadlovkami. Pri digitálnych zrkadlovkách musím spomenúť aj to, že freelensingovať sa vám podarí len s objektívmi, ktoré po odpojení nezavrú clonu. A taktiež si nie som istý či všetky digi zrkadlovky dovolia fotiť v manuálnom režime bez pripojeného objektívu.

freelensing5_blog.pajersky.com

Ak objektív príliš vychýlite, nedokáže vykresliť celú plochu filmu a časť fotky bude čierna. Toto sa dá kontrolovať v hľadáčiku, niekedy to však môže byť autorským zámerom. Na tejto fotke to zámerom nebolo. Ale postupom času sa mi to tam zapáčilo, pôsobí to na mňa ako keby tá čiernota donútila ohnúť strom. Dôležitá poznámka: čiernym miestam na fotke sa môžete vyhnúť vhodným objektívom. Ak by som na túto fotografiu použil veľkoformátový objektív na tele stredoformátového Pentaconu Six pri takomto vychýlení by bol obraz vykreslený na celom políčku. Pre fotografie so silným „tilt“ efektom a bez čiernych okrajov teda musíte vždy použiť objektív, ktorý je schopný vykresliť niekoľkonásobne väčšiu plochu ako je veľkosť vášho filmového políčka resp. senzora.

 

Nakoniec si dovolím uviesť pár otázok, ktoré by som si mal aj ja začať klásť pred použitím freelensingu. Vytvorím síce efektnú fotku, ale…
Chcem robiť iba efektné fotky? Ako by vyzerala fotka, keby som freelensing nepoužil? Zvýraznil tento efekt moju myšlienku? Alebo je samotný efekt jedinou „myšlienkou“ fotky?

 

3 comments on “Freelensing

  1. Petr Hartig píše:

    Velice pěkný a zajímací blog. Zde si rád pobrouzdám. Jinak velice efektní pokus o Tilt-shift,vůbec by mě nenapadlo to dělat tímto způsobem.

    • admin píše:

      Ďakujem za pekný komentár. Ani mne to nenapadlo robiť takýmto spôsobom, náhodou som tento spôsob objavil dávnejšie na flickr 😉

      • Petr Hartig píše:

        Možná to sem nepatří ale nedávno jsem viděl fotografií pořízenou nasazeným objektivem Biometar do zvonu na odpady a strašně jsem se při představě pobavil :)) fotka byla skvělá a nápad vlastně taky 🙂

Comments are closed.