Sonnar 300/f4 a digitálna zrkadlovka Nikon D90

V dnešnom článku sa budem zaoberať objektívom Sonnar 300/ f4 s bajonetom pre použitie na stredoformátovom fotoaparáte Pentacon Six. Pomocou redukcie ho však možno využiť aj na digitálnej zrkadlovke, napr. Nikon D90.

Spomínaný objektív je u nás doma už veľmi dlho. Kúpil ho ešte môj otec ku svojmu Pentaconu. Keďže teraz bol prakticky nevyužitý (s Pentaconom fotím tak dvakrát za rok :)), pohľadal som niečo o redukciách na nete a rozhodol som sa pre nákup cez Ebay.

// doplnenie február 2012: momentálne tento objektív primárne používam na Pentacone Six častejšie ako dvakrát za rok 🙂  //

Počas surfovania po stránkach zaoberajúcimi sa staršími objektívmi som narazil na meno predajcu grizzly33bear. Viacero používateľov ho odporúčalo, tak som si od neho objednal vhodnú redukciu aj ja. Komunikácia bola na vysokej úrovni, čas doručenia primeraný, redukcia vhodne zabalená.

Na fotografiách vyššie je možné vidieť detailne odfotenú samotnú redukciu. Je kovová, pevná, precízne vypracovaná. V pohode udrží aj tento ťažký objektív Sonnar, ktorý spolu s Nikonom D90 a batériovým gripom váži niečo cez 3 kg. V redukcii sa nenachádza žiadny optický člen. Objektív s touto redukciou dokáže zaostriť na nekonečno.

Pri prvom použití som bol mierne zarazený. Objektív sa mi pri pohybe ostriacim prstencom točil na redukcii a škrípalo to. Myslel som, že som ho zle nasadil do bajonetu na tele fotoaparátu. Vysvitlo však, že stačilo dotiahnuť dve malé skrutky na redukcii. Jednu z týchto skrutiek je možné vidieť na druhej fotke vpravo od nápisu a znaku.

Tu vidieť prach vo vnútri objektívu. Na fotkách však tento nebadať.

S objektívom je na Nikone D90 možné fotografovať len v manuálnom režime. Ostriaci prstenec má bezproblémový chod. Okrem toho je tu samozrejme ešte prstenec pre nastavenie clony. S tým však hýbem minimálne, keďže väčšinou som zatiaľ fotil na clone f 4 čo je maximum tohoto objektívu. Ak máte tento, alebo podobný objektív doma, odporúčam používať pri fotení monopod, resp. stabilný statív.

Na nasledujúcich fotografiách môžete porovnať dĺžku objektívu bez redukcie -20cm, s redukciou – 23cm a aj so slnečnou clonou a redukciou – 28cm. Objektív sa pri ostrení vysúva, čím môže narásť oproti uvedeným hodnotám ešte o 3 centimetre. Ostrenie na Nikone D90 je niekedy problematické, keďže tento fotoapárat má dosť malý hľadáčik. Na fullframe aparátoch by to malo byť lepšie. Najlepšie sa mi však s ním aj tak pozerá keď je na Pentacone Six :).

Ak máte doma nevyužitý manuálny objektív, neváhajte a zaobstarajte si redukciu. Pokiaľ nefotíte profesionálne, môže takýto objektív vhodne doplniť vašu výbavu.

Na záver ešte niekoľko ukážkových fotografií. Všetky sú fotené z ruky. V blízkej budúcnosti snáď pribudnú aj zmysluplnejšie výstupy ako tieto testovacie zábery.

Otázky? Nech sa páči v komentároch.

One comment on “Sonnar 300/f4 a digitálna zrkadlovka Nikon D90

  1. […] objektív, ktorý budem najčastejšie použivať má na prstenci pre uchytenie na statív závit veľkosti 3/8″ zvolil som vyššie odfotenú […]

Comments are closed.