Urob si sám – DIY – monopod

Objednal som si monopod. Aj keď na stránke bol označený ako „skladom“, dozvedel som sa, že skôr ako v máji daný typ nebude. Tak som objednal z iného obchodu. Prešiel viac ako týždeň a okrem potvrdenia, že zaregistrovali moju objednávku som iné informácie neobdržal. Monopod bol dostupný do 5 dní. Keďže som chcel ísť v nedeľu vyskúšať niečo odfotiť na dedinský futbal, a bez monopodu to nemalo zmysel, spolu s otcom sme zostrojili monopod doma…

Nápad vznikol spontánne a všetky potrebné súčasti sme mali v dielni. Poďme sa teda pozrieť, čo k tomu potrebujeme.

  • 1 teleskopická tyč na maľovanie
  • 1 drevený valček s priemerom rovnakým, alebo upraviteľným na rovnaký ako priemer tyče (my sme použili priečku do dreveného rebríka)
  • 1 redukciu statívového závitu z 1/4″ (menší) na 3/8″ (väčší) alebo opačnú (kedy akú vysvetlím neskôr)
  • 1 kombi skrutku (veľkosť podľa použitej redukcie)
  • pár podložiek
  • 2 matice na kombi skrutku
  • 4 krátke skrutky do dreva (stačia dlhé  cca 1,5 cm)
  • všelijaké náradie ako vŕtačka, pílka, kľúč, elektronický skrutkovač (my to voláme šróbovačka 🙂 ), vlastné ruky atď.

Na obrázku je mnou použitá redukcia z 1/4″ (menší) na 3/8″ (väčší) závit. Vľavo zhora, vpravo zdola.

Keďže objektív, ktorý budem najčastejšie použivať má na prstenci pre uchytenie na statív závit veľkosti 3/8″ zvolil som vyššie odfotenú redukciu. Pokiaľ však máte novšie objektívy alebo budete monopod pripevňovať na telo fotoaparátu vyberte si opačnú redukciu. Alebo si zakúpte obidve. Budete ich môcť kombinovať a tak pripevniť na monopod buď telo fotoaparátu, alebo aj starší objektív. Ja mám taktiež obidve redukcie.

Hore kombi skrutka, dole kombi skrutka s nasadenou redukciu

Výber kombi skrutky závisí od výberu redukcie. Metrický závit na kombi skrutke musíte byť schopný nakrútiť do redukcie odspodu. Táto zostava bude tvoriť základ upevňovacieho systému nášho budúceho monopdu. Ja som použil kombi skrutku 6mm.

Ďalším krokom je príprava dreveného valčeka. Ako už bolo spomenuté, jeho priemer by mal byť približne rovnaký ako priemer tyče na maľovanie. A to z toho dôvodu, aby sme vedeli tento valček neskôr zasunúť do tyče. Dĺžku valčeka odporúčam prispôsobiť dĺžke kombi skrutky. Valček môže byť o nejaký centimeter dlhší.

Do stredu valčeka vyvŕtame dieru pre kombi skrutku. Viď. obrázok vyššie. Snažíme sa o čo najpresnejší vrt kolmo nadol. Najlepšie ja na to použiť stojanovú vŕtačku. Pomocou dvoch matíc následne zakrútime kombi skrutku do valčeka.

Keď máme skrutku vo vnútri, podložíme pár podložiek a nakrútime na ňu redukciu.

Z tyče na maľovanie odstránime držiak. To odporúčam urobiť ešte pred prípravou valčeka aby ste si mohli skúsiť či vám pasuje. Ak už teda máme valček so skrutkou a redukciou pripravený, vsunieme ho do vnútra tyče po okraj. Následne ho pár krátkymi skrutkami zaistíme. A monopod je hotový. Kto sa uspokojí s takýmto vzhľadom, nech sa páči. My sme ešte na tyč navliekli gumenú rukoväť z bicykla pre väčšie pohodlie pri používaní.

Pár slov na záver. Takáto podomácky vyrobená napodobnenina monopdu dokáže splniť svoj účel.  Tyč udrží približne 3 kg zostavu. Neodporúčam sa však o monopod nejak extra opierať, potom sa zasúva.

Výhoda takéhoto riešenia, je že ak máte všetko doma, v priebehu hodiny je hotový a môže sa používať. Má to však aj svoje nevýhody. V prvom rade to nevyzerá profesionálne. Sú tu však aj obmedzenia. Napr. minimálna výška. S mojím monopodom som schopný fotografovať z najnižšej výšky 1 m, čo je aj prepravná veľkosť monopodu. Najvyššie sa dá vysunúť do výšky okolo 180 cm.

Nakoniec ešte dve fotografie aj s fotoaparátom na monopode. V obidvoch prípadoch je tam Pentacon Six, keďže mám len jednu digitálnu zrkadlovku 🙂

Ak sa rozhodnete vyrobiť si svoj vlastný monopod, môžete zanechať odkaz na fotku v komentári, alebo sa spýtať na niečo, ak som to nejasne popísal v článku.