Tmavá komora v Kubíku nápadov v Trnave

Kubík nápadov. Miesto, kde sme nedávno zriadili tmavú komoru, v ktorej dokážeme vyvolať základné typy filmov a zväčšiť si z nich na pamiatku nejaké fotografie. Miesto, kde si svoj film a svoje fotky môžeš urobiť aj ty. Ak máš záujem, ozvi sa.

Za to, že tmavá komora sa v Kubíku rozbieha musím poďakovať Peťovi Lančaričovi, inak známemu pod prezývkou Gelko. Nemusím doma zatemňovať priestory primárne určené na iné činnosti, nemusím vyťahovať vývojnice, fľaštičky s chemikáliami a potom to všetko znovu schovávať. Prídem do Kubíka a idem na to. V priestoroch Kubíka má Gelko aj svoj fotokumbál, v ktorom vládne príjemná atmosféra a dobre sa tu len tak sedí a debatuje o všetkom možnom.

Popri jednom takomto „len-tak-sedení“ sme sa rozhodli prvýkrát odskúšať darovaný zväčšovák. Síce starší Opemus 3, avšak v dobrej kondícii. Pre začiatok postačujúce.

Takto sme si pripravili do rámčeka kamarátku Peťu…

a takto nám tam viseli fotky…

Zväčšovali sme zväčša na staré papiere, ktoré som našiel u starkého v pivnici. Tieto malé boli z roku 1995 a fungovali úplne bez problémov. Väčšie fotky sme robili na papier z roku 1991. Tento už mal trošku zahnednuté okraje a po vyvolaní chytali fotky hnedastý nádych. Neprekážalo nám to. Ba dokonca by som povedal, že mne osobne sa to aj páči.

Možno niektorí nevidia zmysel v zväčšovaní na staré expirované papiere. Ale mňa to láka. Veď keď budem chcieť môžem si fotky znovu zväčšiť aj na nový papier. A nešlo o výstavné zväčšeniny. Bolo to len tak pre radosť. Som rád, že sa to zapáčilo ostatným a aj Gelkovi, ktorý doteraz vyvolával len rawy v počítači :). Verím, že časom sa v tmavej komore budeme stretávať viacerí a budeme skúšať rôzne techniky či už negatívneho alebo pozitívneho procesu.

Na záver pridám jednu zaujímavú fotografiu. Pri manipulovaní s fotopapierom mi jeden kus padol citlivou stranou na pracovnú dosku. Na tejto doske však boli kvapky z ustaľovača. Nejak v rýchlosti som si myslel, že to utriem handričkou. Tak som aj tak urobil. Tým som však len roztrel ustaľovač ešte viac po fotke. Vedel som, že z tohoto papiera nevznikne dokonalá zväčšenina. Napriek tomu som ho položil pod zväčšovák a stisol gombík na spínacích hodinách. Po vyvolaní sa nám ukázalo to, čo vidíte nižšie. Zahodili by ste takúto fotku ako nepodarok ?

autor prvých dvoch fotografií v článku: Peter Gelko Lančarič